Bilgisayar Ağlarındaki 7 OSI Katmanının Açıklaması

Bilgisayar Ağlarındaki 7 OSI Katmanının Açıklaması

OSI Katmanlarını Anlamak

Bilgisayar Ağlarındaki 7 OSI Katmanını Anlamak

Açık Sistemler Ara Bağlantısı (OSI) veya OSI Katmanları 7 farklı katmandaki ağ protokolleri aracılığıyla uygulanan bir ağ yapısı veya çerçevesidir. Bu sefer OSI modelinin her katmanını karşılaştırmaya ve bunların birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini anlamaya çalışacağız. 7 OSI Katmanının işlevinin ne olduğunu sorarsanız mükemmel bir cevap bulamazsınız. Aslında bu 7 OSI Katmanı, bir ağdaki sistemi haritalamak için sadece bir kavram ve teoridir. Bu arada, söz konusu osi katmanının işlevi farklıdır.

7 OSI Katmanının Açıklaması

OSI Katmanını kim yarattı?

Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) Açık Sistem Bağlantısı (OSI) modelini ilk geliştiren kişidir. Ağ iletişimini yedi katmana bölerek. 1-4 arasındaki katmanlara alt katmanlar denir ve burada ağdaki veri hareketinin izlenmesinde önemli bir rol oynarlar. Verinin daha geniş bir alana dağıtılmasında rol oynayan ve ağın dışına da çıkabilen 5-7. katmanlar ise üst katmanlar olarak adlandırılıyor. Ağ sistemi açık OSI Modeli Katmanları tek bir temel prensiple çalışır: yani her katman belirli bir işi gerçekleştirir ve ardından verileri bir sonraki katmana aktarır.

7 OSI Katmanının Açıklaması

OSI katmanı, protokoller aracılığıyla ağ haritalamanın teorisi ve konseptidir

Fiziksel (Katman 1)

OSI Katman 1 modeli, bir bit akışını (elektrik darbeleri, ışık veya radyo sinyalleri) elektriksel ve mekanik düzeyde bir ağ üzerinden iletme işlevi görür. Bu katman, kabloların, kartların ve belirli fiziksel özelliklerin tanımlanması da dahil olmak üzere, taşıyıcıya veri göndermek ve almak için donanım araçları sağlar.

Katman 1 örneği: Ethernet, FDDI, B8ZS, V.35, V.24, RJ45.


Veri Bağlantısı (Katman 2)

OSI Katman 2 Modelinde veri paketleri şifrelenir ve bitlere dönüştürülür. Bu katman aynı zamanda fiziksel katmandaki hataları, akış kontrolünü ve veri çerçevesi senkronizasyonunu ele almak için iletim protokollerinin bilgi ve yönetimini de tamamlar. Veri bağlantı katmanı, medya erişim kontrolü (MAC) katmanı ve ayrıca mantıksal bağlantı kontrolü (LLC) katmanı olmak üzere iki alt katmana bölünmüştür. MAC Katmanının, ağdaki bilgisayarların verilere nasıl erişim sağladığını ve bunları gönderme iznini nasıl aldığını kontrol etmek için çalıştığı yer. Bu arada LLC katmanı, veri çerçevesi senkronizasyonunu, akış kontrolünü ve hata kontrolünü kontrol etme işlevi görür.

Katman 2 örneği: PPP, FDDI, ATM, IEEE 802.5/ 802.2, IEEE 802.3/802.2, HDLC, Çerçeve Aktarımı.


Ağ (Katman 3)

OSI Katman 3 modeli, verileri bir noktadan diğerine iletmek için sanal devreler olarak da bilinen mantıksal iletim yolları oluşturarak anahtarlama ve yönlendirme teknolojisi sağlar. Verilerin yönlendirilmesi ve iletilmesi bu katmanın ana işlevidir. Ayrıca bu katman aynı zamanda adresleme, ağlar arası iletişim, hata işleme, tıkanıklık kontrolü ve paket sıralama işlemlerini de gerçekleştirir.

Katman 3 örneği: AppleTalk DDP, IP, IPX.


Taşıma (Katman 4)

OSI Layer 4 modeli, sistemler arasında veya ana bilgisayarlar arasında şeffaf veri aktarımı sağlar ve hata kurtarma ve uçtan uca veri akışı kontrolünden sorumludur. Temel olarak bu katman gönderilen verinin eksiksiz ve sağlam olmasını sağlar.

Katman 4 Örnek: SPX, TCP, UDP.


Oturumlar (Katman 5)

Bu katman, çalışan uygulamalar arasındaki bağlantıları kurar, yönetir ve sonlandırır. Bu katman ayrıca her oturumda uygulamalar arasındaki alışverişi düzenler, koordine eder ve sonlandırır. Genel olarak bu katman oturum koordinasyonu ve uçtan uca bağlantılarla ilgilidir.

Katman 5 Örneği: NFS, NetBios adları, RPC, SQL.


Sunum (Katman 6)

Bu katman, verileri uygulamalardan ağ formatına ve tam tersi şekilde çevirir, böylece veri içeriğinin tamamı diğer platformlara aktarılabilir. Sunum katmanı, verileri uygulama katmanının kabul edebileceği bir forma dönüştürmek için çalışır. Bu katman, ağ üzerinden gönderilecek verileri biçimlendirip şifreleyerek veri özgürlüğü sağlar, böylece yüksek uygulama uyumluluğuna sahip olabilirsiniz.

Katman 6 örneği: ASCII, EBCDIC, TIFF, GIF, PICT, JPEG, MPEG, MIDI.


Uygulama (Katman 7)

OSI Layer 7 modeli, kullanıcılar için son kullanım uygulamalarını ve süreçlerini destekler. Bu katman aynı zamanda gizliliğin korunabilmesi için kullanıcıları tanımlar ve kimliklerini doğrular ve veri sözdizimi üzerindeki tüm kısıtlamalar da bu katman tarafından kapsamlı bir şekilde tanımlanacaktır. Bu katmandaki her şey son kullanıcıya yapılacak nihai uygulamaya özeldir. Örneğin, dosya aktarımları, e-posta ve diğer ağ yazılım hizmetleri için uygulama hizmetlerinin sağlanması. Telnet ve FTP, tamamen uygulama düzeyinde var olan uygulamalara örnektir.

Katman 7 örneği: WWW tarayıcıları, NFS, SNMP, Telnet, HTTP, FTP

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *