HTML, PHP, CSS Programlama Dillerindeki Farklılıklar

HTML, PHP, CSS Programlama Dillerindeki Farklılıklar

PHP HTML CSS Arasındaki Fark Nedir?

HTML ve PHP arasındaki fark? HTML PHP CSS arasındaki farklar

Bu genellikle BT uygulayıcıları tarafından sorulan bir sorudur. Yeni öğrenen uygulayıcılar için bu 3 programlama dili oldukça kafa karıştırıcıdır. Çünkü bu 3 programlama dili benzersizdir, çok farklıdır ancak çok güçlü bir entegrasyona sahiptir. Dolayısıyla bu üç dili bilmeden ve hakim olmadan profesyonel bir web sitesi geliştiricisi olmamızın imkansız olduğu söylenebilir.

Şunlar da hoşunuza gidebilir

HTML’yi Anlamak (Köprü Metni İşaretleme Dili)

HTML, web sayfaları oluşturmak için kullanılan standart bir dildir. Bir web sitesi geliştirmek için ihtiyacınız olan en temel programlama dilidir. Bu aynı zamanda herkesin gerçekten öğrenmek istediği ilk dillerden biridir, tabii ki teknoloji ve programlama dünyasına girmekle ilgileniyorsanız. Belki bazı insanlar HTML diline çok aşinadır. Ücretsiz olarak Blogger, Joomla vb. gibi çevrimiçi web geliştirmede HTML tabanlı bir web geliştirmeyi deneyebilirsiniz.

HTML’nin kendisi statik bir dildir; yani HTML’de (Sunucu Taraflı) yazılan her şey monitör görüntüleyicide (İstemci Taraflı) olduğu gibi görüntülenecektir.

HTML Dili Örneği

PHP’yi (Köprü Metni Önişlemcisi) Anlamak

Rağmen PHP Genel olarak HTML ile aynı işleve sahiptir (bir web sayfası oluşturmak), ancak PHP, HTML’yi koda ekleyebilme avantajına sahiptir. PHP kodunun çalışma şekli, sayfaya erişildiğinde Web Sunucusu tarafından işlenmesi (veya yürütülmesi) ve ortaya çıkan çıktının Web sayfasına HTML olarak yazılmasıdır. Bir kullanıcı bir PHP sayfasına eriştiğinde, Web tarayıcısı herhangi bir PHP öğesi olmadan yalnızca HTML kodunu alır; bunun nedeni, Web sunucusunun sayfa verilerini gönderirken arka planda PHP kodunu işlemesidir. PHP betiklerini ayrıştırma ve HTML’ye kodlama işlemi çok hızlıdır, bu işlem algılanamaz, yani yükleme süresini etkilemez.

PHP web sayfalarının bir .php uzantısı vardır ve bu da çok önemlidir, çünkü Web Sunucusuna sayfanın PHP kodu içerdiğini söyleyen bu uzantıdır. Bu nedenle, istemcinin Web tarayıcısına gönderilmeden önce ilk önce PHP Sunucu motoru (Sunucuya PHP yazılımı kurulumu) aracılığıyla çalıştırılmalıdır. Bu, PHP kodunda yer alan değişkenlere dayalı olarak bir Web sayfası her yüklendiğinde dinamik içeriğin oluşturulmasına olanak tanır. Örneğin tarih, saat, veri, javascript, ajax scripti, jquey gibi nesneler ve diğer karmaşık kodlamalar daha sonra Web Sayfasının daha dinamik görünmesini sağlayabilir. Oldukça statik sayfa tasarımlarına sahip olan HTML’den farklı olarak.

PHP ve HTML Arasındaki Fark Nedir?
PHP Kod Örneği

Genel olarak HTML ve PHP arasındaki farklar şunlardır:

  • HTML, sayfaları yüklemek için yalnızca bir İşaretleme Programlama Kodudur (Özet), PHP ise Karmaşık Komut Dosyaları kullanan bir Programlama Dilidir.
  • HTML çok kolaydır ve ne yazarsanız yazın sonuçlar görüntülenir, ancak PHP bunu göstermez. PHP’de bir sorun varsa hemen HATA olur
  • HTML statiktir, içindeki her nesne yalnızca statik bir tasarımdır (Metin, resimler). Bu arada PHP, nesnelerin çeşitli sınıflara ve özelliklere sahip olabildiği dinamik bir yapıdır.

Ve eğer HTML konusunda uzmanlaştıysanız ve PHP üzerine eğitim aldıysanız, öğrenmeniz gereken bir dil daha var: CSS.

CSS’yi Anlamak (Basamaklı Stil Sayfaları)

HTML veya PHP ile oluşturulmuş öğelere STYLE veya stil sağlamak için kullanılan bir programlama dili. HTML/PHP’nin ilk olarak geldiği ve web sayfanızın temelini oluşturduğu yerde, CSS’nin bundan sonra geldiği ve sayfa düzeni, renkler, yazı tipleri ve… efektler, temel olarak stil oluşturmak için kullanıldığı yer burasıdır. HTML veya PHP’de oluşturulan öğeler genellikle PUBLIC PRIVATE veya gibi kodlarla bildirilir.

CSS'nin anlamı nedir?
CSS Kodu ve Gövde Öğeleri Örneği

Tamam, bu HTML ile PHP ve CSS arasındaki farkların kısa bir açıklamasıdır. Ayrıntıları ve uygulamaları başka bir fırsatta CSS, PHP ve HTML hakkındaki eğitim makalemizde tartışacağız. Herhangi bir içeriğin belirsiz olması durumunda lütfen yorum sütununda sorular sorun. Teşekkür ederim!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *