Şu ana Kadarki Tüm Mac OS İşletim Sistemi Adları (Cheetah’tan Mojave’ye)

Şu ana Kadarki Tüm Mac OS İşletim Sistemi Adları (Cheetah’tan Mojave’ye)

Ad Ad Mac OS İşletim Sistemi

Zaman zaman Mac OS İşletim Sistemlerinin İsimleri

1984 yılında Apple, masaüstü bilgisayarlarıyla birlikte Macintosh işletim sistemini de tanıttı. 1996 yılında sistemin adı Steve Jobs tarafından Mac OS adıyla yeniden markalaştırıldı. Kısa bir süre sonra Apple, işletim sisteminin adını yeniden Mac OS X adıyla değiştirdi. Ancak isim tekrar OS olarak değiştirildi. Çok etkileyici bir adlandırma geçmişi, değil mi?

Belki hepiniz zaten bir işletim sisteminin anlamını anlıyorsunuzdur. Temel olarak MacOS, Microsoft’un Windows’u gibi bir İşletim Sistemidir. Mac işletim sisteminin işlevi, donanımı ve kullanıcıları birbirine bağlayan bir yazılımdır. Macintosh ayrıca bilgisayar kullanım hatalarını önlemek ve kaynak yönetimini yönetmek için bir kontrol programı olarak da işlev görür.

Bu yazımızda Mac OS’un ilk çıkışından günümüze kadar olan isimlerini ele alacağız.

Klasik Mac OS Sürümleri 1 – 9

Eski Macintosh Sürüm 8 1998

1984’ten 2001’in başlarına kadar yaratıldı ve geliştirildi. O zamanlar bu klasik Macintosh sürümü, dünyadaki işletim sistemi konseptinin başlatıcısı olarak kabul ediliyordu. Güçlü GUI (grafiksel kullanıcı arayüzü) konseptiyle ünlüdür. O zamanlar tüm Mac cihazları bu klasik işletim sistemiyle donatılmıştı.

Klasik Mac OS işletim sistemlerinin isimleri Macintosh Sistem Yazılımı 1.0’dan başlayarak son sürüm olan 9.2.2 sürümüne kadardır. Daha sonra, Klasik İşletim Sisteminin rolü, aslında MacOS sisteminin sonu olan en son sistemle, yani sürüm 10’la (veya MacOSX olarak adlandırılan) değiştirildi.

Mac OS X Genel Beta (Mac OS adı Kodiak)

En eski Mac OS işletim sistemi 13 Eylül 2000’de piyasaya sürüldü. O zamanlar bu yazılımın bir demosunu veya önizlemesini deneyebilmek için 29,95 $ ödemeniz gerekiyordu. Daha sonra eklemek istediğiniz en son sistem iyileştirmeleri için geri bildirim ve önerilerde bulunabilirsiniz.

Mac OS X 10.0 – Çita

Mac OSX Cheetah 2001'in İlk Sürümü

Bu Mac OS sürümü, genel beta başlatıldıktan sonra yayınlandı. Cheetah 24 Mart 2001’de piyasaya sürüldü. Her ne kadar Apple’ın beta programı alıcıların ilgisini çekmeyi başarmış ve çok sayıda geri bildirim almış olsa da, Apple’ın Cheetah’ın 10.0 sürümünü uygulamasının bir başarısızlık olarak değerlendirilebileceği ortaya çıktı. Neden başarısız oldu? O dönemdeki teknoloji gazetelerine baktığınızda Apple’ın nasıl eleştiri ve eleştiri aldığı açıkça görülüyor çünkü Cheetah’ın bu sürümü yavaş, hatalı, ana akım olarak görülüyordu ve piyasaya sürülmeye uygun görülmüyordu.

Mac OS X 10.1 – Puma

Mac OS X Puma 2001

Beklenmedik pek çok aksaklığın ardından nihayet 25 Eylül 2001’de Apple, Cheetah sisteminde büyük bir güncelleme gerçekleştirdi ve 10.1 Puma kod adıyla en son sürümü oluşturdu. Önceki versiyondan sadece 6 ay farklı. Ah evet, geçmişte bu Puma güncellemesi Mac kullanıcılarına CD biçiminde ücretsiz olarak dağıtılıyordu. Ancak ilk kez satın alıyorsanız fiyatı oldukça pahalı, CD başına 129 USD civarında.

Mac OS X 10.2 – Jaguar

Mac OSX Jaguar 2002 Sürüm 10.2

Bir yıl sonra, 23 Ağustos 2002’de Jaguar’ın 10.2 sürümü piyasaya sürüldü. Jaguar’ın MacOSX’in çok gelişmiş performansa sahip en hızlı versiyonu olduğu söyleniyor. Apple da bu versiyonda grafik tasarım ihtiyaçları için kullanmaya başladı. Çünkü günümüzde Mac’ler ATI Radeon veya Nvidia Geforce 2 MX AGP grafik kartları, 16 MB VRAM ile donatılmıştır. Geçmişte 16 MB VGA’ya sahip olmak gerçekten lükstü, biliyorsunuz. Şimdi 4GB DDR5 VGA hala yeterli görünmüyor. Bu sürümde ayrıca Happy Mac logosunun Apple logosuna dönüştürülmesi de ilk kez oluyor.

Mac OS X 10.3 – Panter

Mac OSX Panther 2003 Sürüm 10.3

Bir yıl sonra, 24 Ekim 2003’te, MacOSX kullanıcıları en son v10.3 Panther güncellemesi karşısında bir kez daha şaşırdılar. MacOSX Panther’in çeşitli teknik arızalar, hatalar ve şaşırtıcı performans iyileştirmeleriyle başa çıkmada en başarılı olduğu söyleniyor. Bunun dışında bu sürüm, Finder güncellemesi, Hızlı kullanıcı değiştirme, açığa çıkarma, dosya kasası, safari, ichat AV, PDF optimizasyonu ve Microsoft Windows birlikte çalışabilirliği gibi çeşitli yeni özellikler sunar.

Mac OS X 10.4 – Kaplan

Mac OSX Tiger Sürüm 10.4 2005

29 Nisan 2005’te Tiger 10.4 sürümü piyasaya sürüldü. Apple o dönemde bu sürümün 200’den fazla yeni özelliğe sahip olduğunu söylemişti. O kadar çok yeni özellik var ki, bazı eski Mac bilgisayarlar artık Tiger OS’yi desteklemiyor. Çünkü şartlardan biri de 256 MB RAM’e ihtiyacınız olması. Bu sürümde Apple ayrıca 10 Ocak 2006’da Mac OS X Tiger 10.4.4’e yönelik küçük bir güncellemenin eşlik ettiği Intel Tabanlı Mac’in yeni bir versiyonunu da tanıttı.

Mac OS X 10.5 – Leopar

Mac OSX Leopard 10.5 Sürüm 2007

Bu, MacOSX tarihindeki en büyük güncellemedir. 26 Ekim 2007’de yayımlanan Leopard v10.5, Mac kullanıcılarının bilgisayarlarında güncellenebilen 300 yeni özellik sunuyor. Bu sürümde 64 bit makineler, Time Machines (Mac yedekleme için), Boot Camp, en yeni güvenlik sistemi ve ayrıca Mac’te e-posta ve sohbet uygulamaları tanıtılmaktadır.

Mac OS X 10.6 – Kar Leoparı

Mac OSX Kar Leoparı 2009

Snow Leopard 10.6 sürümüne yapılan güncellemede Apple, ön uç ve kullanıcı arayüzündeki değişikliklere çok fazla odaklanmadı. Ancak bu güncellemede bir önceki güncellemeye göre çok ciddi sistem ve performans değişiklikleri mevcut. Ancak en ilginç güncelleme Apple Mac App Store’un eklenmesidir.

Mac OS X 10.7 – Aslan

Mac OS X Aslan 2011

Bir sonraki Mac OS dizisi, ilk adı Lion olan (20 Temmuz 2011) 10.7 güncellemesidir. Bu sistemde pek bir değişiklik olmadı; performans değişikliklerinin yanı sıra, tekrar giriş yaparken Uygulamaları Yeniden Aç özelliğini de bulacaksınız. Mac OS X Lion’un bu sürümü, özellikle Macbook kullanıcıları için çeşitli ilginç özelliklerle donatılmıştır. Örneğin Başlatma Çubuğu özelliği, Çoklu Dokunma hareketleri ve çok daha fazlası.

OS X 10.8 – Dağ Aslanı

Mac OSX Dağ Aslanı 2012

Mac OS’nin adı, Mac OS X’ten yalnızca OSX’e değiştirildi (25 Temmuz 2012). Bu güncellemede sunulan en yeni özellikler arasında Bildirimler, iCloud, GateKeeper (Güvenlik ve Gizlilik), AirPlay Yansıtma, Otomatik Not Kaydetme, PowerNap, Anımsatıcılar, Mesajlar, Kişiler, Takvim, Safari Güncellemesi ve en yeni donanım modellerini desteklemek için sistem güncellemeleri yer alır. En son özelliklerin daha kapsamlı bir listesi için buraya bakın.

OS X 10.9 – Mavericks

Mac OS X Mavericks 10.9 2013

İşletim Sistemi Genellikle Apple önceki sürümler için her zaman hayvan adlarını kullanır. Ancak bazı nedenlerden dolayı, özellikle bu güncelleme için değil. İşletim Sistemi Değişiklikleri arasında Haritalar ve iBooks uygulamalarının eklenmesi, Bildirim Merkezi iyileştirmeleri, çeşitli yerleşik uygulamalarda performans iyileştirmeleri ve birçok hata düzeltmesi yer alır. Bu Mavericks modelinde tasarım biraz değişti, daha basit ve daha hafif. daha fazla göster.

OS X 10.10 – Yosemite

OSX Yosemite 2014

İşletim Sistemi Yosemite’deki Kullanıcı Arayüzü oldukça köklü değişikliklere uğradı. Bu değişikliklerin daha düz, sade görünen ve akılda kalıcı renklere sahip iOS tasarımından alındığı yer. Yosemite güncellemesinde, iOS 8.1 ve üzeri kullanıcılar doğrudan Mac’lerinden arama yapabilir, SMS alıp gönderebilir ve e-postaları senkronize edebilir.

OS X 10.11 – El Capitan

Mac OS X El Capitan 2015

Bu arada El Capitan v10.11 sürümü (30 Eylül 2015’te yayınlandı), Snow Leopard ve Panther ile aynı avantajlara sahip. Bu, performansın iyileştirilmesi, hataların en aza indirilmesi ve donanım ve yazılım desteğinin iyileştirilmesi de dahil olmak üzere, özellikle sistem kalitesini iyileştirmeye yönelik bir güncellemedir. El Capitan’ın en heyecan verici özellikleri arasında Bölünmüş Görünüm, Görev Kontrolü, yeni Spotlight tasarımı ve Harita yükseltmesi yer alıyor.

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

MacOS 10.12 – Sierra

MacOS Sierra 2016

Yukarıdaki en son Mac OS işletim sistemlerinin tüm adları arasında elbette güncellenmiş Sierra (10.12) sürümüne girdiniz. En yeni özelliklerle, SIRI, daha zarif bir tasarım görünümü, Apple Music, en yeni iCloud, Yükleme Hızı performans yükseltmesi, Depolama optimizasyonu, Apple Pay ve çok daha fazlası.

MacOS 10.13 – Yüksek Sierra

Mac OS Yüksek Sierra 2017

macOS 10.13 High Sierra, 25 Eylül 2017’de halka sunuldu. Tıpkı OS X El Capitan ve OS High Sierra gibi, en yeni Apple Dosya Sistemini kullanıyor.

MacOS 10.14 – Mojave

En Son Mac OS Mojave Sürümü 10.14 2018

Sonuncusu, macOS Mojave adı verilen en yeni Mac OS’dir. Bu son güncelleme hakkında çok fazla bilgi dolaşmıyor çünkü Mojave’nin kendisi hala Beta aşamasında. Ancak bu güncellemede kesinlikle yer alan şeylerden biri de MacOS Dark Edition! Önceki serinin aksine Mojave, karanlık bir UI tasarımı gösterme yeteneğine sahip. Az ışıklı bir ortamda çalışmayı sevenler için çok uygundur. İlerlemeyi burada görün.

En yeni Mac OS MacOS Mojave

Hangi sürümü beğeniyorsunuz? Sizce en havalı Mac OS adı hangisi? Lütfen aşağıya yorum yapın. Umarım faydalıdır!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *