UEFI nedir? UEFI ve BIOS arasındaki fark

UEFI nedir?  UEFI ve BIOS arasındaki fark

UEFI'yi Anlamak UEFI BIOS Arasındaki BIOS Farklarını Anlamak Yasir252

UEFI’yi Anlamak, BIOS’u Anlamak, UEFI ve BIOS Arasındaki Farklar

Bir süre önce Intel, BIOS’u tamamen ortadan kaldırıp yerine UEFI koymayı planladığını resmen duyurdu. Peki UEFI tam olarak nedir? UEFI’nin anlamı nedir? BIOS neden UEFI ile değiştirilmelidir? Genel olarak UEFI’nin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Aslında UEFI ve BIOS aynıdır. Yani, her ikisi de genellikle bilgisayarınız ilk başlatıldığında ortaya çıkan çok düşük dilli yazılımlardır. Ancak BIOS ile karşılaştırıldığında UEFI daha modern bir tasarıma ve özelliklere sahiptir; daha fazla ayar seçeneği içerir, en yeni donanım aygıtlarını tanıyabilir, daha hızlı önyükleme yapabilir ve elbette arayüz çok harikadır!

BIOS nedir? BIOS’u Anlamak

BIOS’u anlamak, BIOS, Temel Giriş-Çıkış Sisteminin kısaltmasıdır. Bu, bilgisayarınızın anakart CHIP’ine entegre edilmiş düşük dilli bir yazılımdır (makine dili). BIOS genellikle bilgisayar açıldığında otomatik olarak görünecektir ve BIOS, ölü durumdaki “donanımı uyandırma” teriminden sorumludur. BIOS ayrıca donanımların birbirleriyle düzgün çalışabilmesini ve ayrıca donanımın İşletim Sistemini sorunsuz bir şekilde çalıştırabilmesini sağlar.

BIOS BIOS İşlevlerini Anlamak BIOS Yasir252'nin Avantajları

Genel halkın bildiği BIOS, donanım ayar seçeneklerine sahip renkli grafik ekranla sınırlıdır. Ancak BIOS’un aslında işletim sistemi görünmeye başlamadan önce ekranınızda görünen her şey olduğu kimin aklına gelirdi!

Artık bu ayarların bulunduğu menü ekranına genellikle DELETE, F2, F10 ve belki F5 tuşlarına basılarak erişilebilir.

BIOS’ta ayarları değiştirdiğinizde tüm bu ayarlar anakart üzerindeki hafızada saklanacaktır. Bu hafıza geçicidir, yani elektrik gücü olmadığında küçük hafızadaki tüm depolama kaybolacaktır. Bu anakarttaki küçük bellek kaynağı CMOS pilidir. BIOS’ta bir sorun olduğunu düşünüyorsanız lütfen BIOS’u çıkarın ve anakarta bağlı CMOS pilini değiştirin.

BIOS neden UEFI ile değiştirildi?

BIOS 1980’lerin başından beri var. En eski işletim sistemlerine (IBM, MS-DOS gibi) sahip bilgisayarlar bile başlangıçta BIOS’u kullanıyordu!

Elbette BIOS her zaman gelişiyor ve her seferinde ayarlanıyor. Gelişmelerden biri de en son donanım teknolojisine uyum sağlamaktır. Ama biliyor muydun? En son BIOS sürümü için bir sınırlama vardır; yani BIOS yalnızca 2,1 Terabayt kapasiteli sabit diskleri destekleyebilir.

Günümüzün sabit disklerinin kapasitesi 2 TB’tan fazla olmasına rağmen. Yönetici, işletim sistemi için ek bir SSD ile birlikte 4 TB’lık bir sabit sürücüyü kişisel olarak kullanır. Bu sınırlama, BIOS’un hâlâ MBR (Ana Önyükleme Kaydı) sistemini kullanması nedeniyle oluşur. Bu arada, büyük kapasiteli sabit diskler GPT (GUID Partition Table) sistemini kullanıyor.

BIOS yalnızca 16 bit işlemci modunda çalışır ve işlemin yürütülmesi için yalnızca 1 MB alana sahiptir. Bu sınırlama, aynı anda birden fazla donanım çalıştığında sorun yaratarak önyükleme işleminin yavaşlamasına neden olur.

BIOS’un rolünü değiştirmek için uzun süredir bir güncellemeye ihtiyacı vardı. Bunun üzerine Intel, 1998’den beri potansiyel bir alternatif olan Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü (EFI) üzerinde çalışmaya başladı ve bu son yıllarda yeniden geliştirilecek ve adını UEFI olarak değiştirdi. Apple, 2006’dan bu yana tüm sistemlerini UEFI teknolojisiyle değiştirdi; o dönemde PC üreticileri hâlâ BIOS’u değiştirmeyle ilgilenmiyordu. Aslında, tek bir anakart üzerinde UEFI sisteminde BIOS sisteminin bir simülasyonunu kasıtlı olarak yaratan birkaç üretici vardır; burada daha sonra BIOS ayarları, formdaki UEFI ayarları aracılığıyla manuel olarak seçilebilir. BIOS SİMÜLASYONU.

2017 yılı sonuna kadar hala BIOS’u ürünlerine dahil etme konusunda isteksiz olan birçok üretici var. Ancak üreticilerin BIOS’u kaldırıp yalnızca UEFI ile değiştirmesi alışılmadık bir durum değil.

UEFI’yi ve UEFI’nin BIOS’a göre avantajlarını anlama

UEFI, Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü anlamına gelir. UEFI, BIOS’un işlevini değiştirmek üzere oluşturulmuş, modern bir bilgisayardaki ürün yazılımı arayüzü biçimindeki en son teknolojidir. UEFI’nin ortaya çıkış tarihi, en büyük donanım şirketi olan Intel’in o zamanlar Intel tarafından EFI (EFI, Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü anlamına gelir) olarak adlandırdığı bir atılımla başlar. Daha sonra, geliştirme ilerledikçe EFI’nin geliştirmesi, 140 üyeden oluşan bir şirketler grubu tarafından devralındı ​​ve bu gruba Unified EFI adı veya şu anda popüler olarak UEFI olarak bilinen isim verildi.

UEFI İşlevlerini Anlamak, UEFI BIOS'un Avantajları Yasir252

İletişimin kurulabilmesi için modern bir bilgisayardaki donanım ile işletim sistemi ve ürün yazılımı arasında bir bağlantı olan UEFI’yi anlamak. UEFI’nin işlevi BIOS işleviyle aynıdır. UEFI işlevi, bilgisayar her başlatıldığında bilgisayardaki tüm bileşenleri kontrol etmektir. Donanımla ilgili her şeyin ayarları, tıpkı BIOS’taki donanım ayarları gibi, UEFI arayüz penceresi aracılığıyla ayarlanabilir; bu ayarlar daha sonra önyükleme işlemi sırasında İşletim Sistemine aktarılır.

BIOS, 1979’dan beri kullanılan ve yalnızca UEFI aracılığıyla güncellenen çok eski bir ürün yazılımıdır. UEFI’nin BIOS ile en belirgin avantajı, önyükleme işleminin hızıdır. Bilgisayar hala BIOS teknolojisini kullanıyorsa önyükleme süresi dakikalar kadar sürebilir, ancak UEFI ile önyükleme işlemi 5 saniyeden az sürer. UEFI hakkında daha fazlasını okuyun..

UEFI İşlevleri ve UEFI’nin Avantajları

  1. UEFI, donanımın ürün yazılımıyla iletişim kurması için daha güvenilir bir yeteneğe sahiptir.
  2. UEFI programlanabilir ürün yazılımıdır; bu, donanım üreticilerinin donanım sürücülerini doğrudan UEFI’ye ekleyebileceği anlamına gelir.
  3. Görsel ekran daha kullanıcı dostu hale gelir ve kullanımı kolaylaştırır.
  4. Donanım için UEFI güvenliği, BIOS ile karşılaştırıldığında daha güçlüdür.
  5. 2,2 TB’tan fazla kapasiteye sahip sabit diskleri çalıştırabilen daha büyük depolama ortamları veya sabit diskler için destek.
  6. UEFI, bilgisayarı ölü durumdan (başlatma) çalıştırma ve bilgisayar hazırda bekletme modundayken işlemleri sürdürme konusunda çok hızlı bir yeteneğe sahiptir.
  7. 64bit cihazlarda mükemmel destek.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *